REFLEXOLÓGIATanítóm és példaképem, Dr. Csikai Erzsébet mondatával kezdem a reflexológiáról írottakat:

„A reflexológia művészet, a tudatos érintés csodálatos művészete” (Csi An)

A reflexológia közel 4000 éves múltra tekint vissza. Gyökerei több nagy kultúrában felfedezhetők. Az  ókori egyiptomi orvoslás, kínai orvoslás, ősi indián törzsek is alkalmazták, a maja, inka társadalom orvosai is nagy jelentőséget tulajdonítottak neki. H.Marguardt, német masszőr és E.Ingham svájci reflexológus terjesztette el Európában a reflexológia gyakorlatát.  Ma már szinte az egész világon tanítják, használják, alkalmazzák a reflexológiát.
A reflexológia világszerte elterjedt és elismert természetgyógyászati módszer. Nagy sikerét a módszer rendkívüli hatékonyságának köszönheti. A terápia az egész szervezetre hatással van, emellett nincs káros mellékhatása. Szinte bármikor, bárhol alkalmazható, kortól és nemtől függetlenül. A reflexológia komoly sikereket ér el betegségek teljes megszüntetésében, a megelőzésben, az egészség folyamatos fenntartásában egyaránt!
A reflexzóna masszázs alkalmával a szervezet öngyógyító erőit mozgósítjuk. A szervezet mindig az egyensúlyra törekszik, hagyni kell ezt a folyamatot. A reflexzóna masszázs az egészségünket megtartó életerők folyamatos serkentése. Az érintés, ill. masszírozás hatására a tudati és tudatalatti is bekapcsolódik az öngyógyítás folyamatába. A dörzsöléskor ingerület váltódik ki, energiaáramlás indul be, nő a masszírozott szerv energiaszintje. A lábon, kézen, fülön, szemen minden szervünk kicsinyített mása található meg. Ezek a zónák a salakanyag lerakodó helyei. Azok a méreganyagok, amelyeket a szervezet kiválasztó szervein nem tud eltávolítani, itt rakódnak le.
A masszírozás lényege, hogy a felhalmozódott salakanyagok fellazulnak, eltávoznak a szervezetből, a szervezetben a jó vérkeringés hatására helyreáll az energiák áramlása. A szerv újra egészséges lesz, el tudja látni funkcióját.
Ez az egyensúly akkor marad meg, ha rossz szokásainkon változtatunk(helytelen táplálkozás, káros szenvedélyek, stressz, mozgásszegény életmód…), vagy rendszeresen végezzük a masszázst. Az eredményes kezeléshez kitartás és türelem kell mind a paciens mind a kezelő részéről.

A reflexológia élettani hatásai:
-fájdalomcsillapító hatás
-talpmasszázzsal biztosítani lehet az erek rugalmasságának megtartását, a sejtek jó oxigén ellátását, a méreganyagok gyors elszállítását.
-nyirokkeringést, immunrendszert befolyásoló hatás. A szervezet kiegyensúlyozott működését támogatjuk, a méregtelenítésre való rásegítéssel, az immunműködés segítésével.
-befolyásolni tudjuk a belső elválasztású mirigyek tevékenységét.
- a méregtelenítő szervekre hatva jobb lesz a vér-és nyirokkeringés, a lelki méregtől a szervezet ellazítása és a pozitív energia bejutása révén szabadulhatunk meg
- a relaxációs reflexológiai masszázsprogram átsegíti a szervezetet a stressz okozta feszült állapotból a békés, nyugalmi állapotba
-a rohanó életmód hatására a szervezet kibillen egyensúlyából, a harmonizáló masszázsprogram fizikai, lelki, szellemi szinten is áthangol
-A Csi-An harmonizálás megerősíti és stabilizálja a három szint egyensúlyát
-az idegműködés szabályozása, feltehetőleg a vegetatív idegrendszeren keresztül

A reflexológia abszolút ellenjavallatai:

Életveszélyes állapotok:
 1. agyvérzés, agyrázkódás, infarktus
 2. hasi katasztrófa
 3. gégeödéma
 4. eszméletlen beteg
 5. méhen kívüli terhesség, veszélyeztetett terhesség


Végtagok elváltozásai:
 1. mélyvénás thrombózis
 2. heveny gyulladás a visszerekben
 3. orbánc
 4. lábszárfekély
 5. üszkösödés
 6. nagy kiterjedésű gombás láb és kéz, ekcéma
 7. nyílt seb
 8. égés kézen, lábon
 9. törés

Kettős veszélyt jelentő kórfolyamatok:
 1. fertőző betegségek
 2. AIDS
 3. nemi betegségek

Klinikai terápiás események:
 1. műtét után 3-6 hét
 2. sugár-és kemoterápia

Egyéb:
 1. magas láz 38,5 felett
 2.  menses első nap (reflexológus)
Fennállhatnak relatív ellenjavallatok is, ezeket az első kezelés előtt a beteggel személyre szabottan értékeljük.
A masszázs közben az egész testre ható mennyiségi és minőségi inger éri a klienst, amelyre a szervezet valamilyen formában reagál. Ez nem mindig kellemes. Felléphetnek késői reakciók is, melyeket minden kezelés alkalmával jelezni kell a kezelőnek. 
Az utóbbi időben fedeztem fel az ásványvilág gyönyörűségét, rejtelmeit. Először szépségük ejtett rabul, majd egyre több ásványokkal és kristályokkal foglalkozó könyv olvasása közben gyógyhatásaikról is tudomást szereztem.

Sok szakkönyv szerint természetesen nem helyettesít egyéb gyógymódokat, de rezgéseikkel, csodálatos fényükkel és színükkel hatnak ránk szellemi, lelki és testi szinten egyaránt.

Egyre több kutatás folyik ebben a témában.

A reflexológiai kezelések hatásfoka növelhető kristályrudak alkalmazásával.

(Forrás:
Dr. Hegyi Gabriella: Természetes gyógymódok Komplementer medicina 
Dr. Csikai Erzsébet - Nagyné Halász Anna: A reflexológia alapjai)

Nincsenek megjegyzések: